Champions Deals - säästä jopa 6000€

Lue lisää
 1. Etusivu
 2. Blogit
 3. Ajankohtaista
 4. Asuntoauton tai asuntovaunun talvisäilytys

25.10.2022

Asuntoauton tai asuntovaunun talvisäilytys

Ladataan...

Suuri osa matkailuajoneuvojen omistajista vie ajoneuvonsa talvisäilytykseen talven ajaksi. Ennen kuin ajoneuvo siirretään talvisäilytykseen, tulee sille tehdä erilaisia toimenpiteitä, jotta mahdollisilta pakkasen ja lumen aiheuttamilta vaurioilta vältytään. Tiesitkö miten WC:n magneettiventtiili tyhjennetään? Tai kuinka hajulukot saadaan kestämään talven yli? Lue eteenpäin ja poimi kallisarvoiset vinkit matkailuajoneuvojen talvisäilytykseen!

Ajoneuvon talvisäilytyspaikka

Talvisäilytyspaikkana voi toimia vuokrattu hallipaikka, omalla pihalla oleva talli tai katos tai ajoneuvoa voidaan säilyttää myös taivasalla. Lämmin halli on luonnollisesti paras vaihtoehto talvisäilytykseen, mutta laadukkaat matkailuajoneuvot eivät kuitenkaan vaadi hallia säilyäkseen vaan ne kestävät talviolosuhteita ilman suojaa.

Vuokrattavia hallipaikkoja on saatavilla vaihtelevasti, joten hallipaikka kannattaa varata hyvissä ajoin. Hallipaikkaa varatessa kannattaa käydä paikan päällä katsomassa tilat ja varmistaa, että paikka vastaa odotuksia eikä siellä ole esimerkiksi voimakkaita hajuja, jotka voisivat kulkeutua ajoneuvon sisätiloihin. Kannattaa myös varmistaa onko vuokranantajalla vakuutus toimintaansa. Jos vuokranantajalla ei ole voimassa olevaa vakuutusta, varmista omalta vakuutusyhtiöltäsi ajoneuvon kaskon voimassaolo luonnonilmiöiden varalta, jos ajoneuvosi on poissa liikennekäytöstä. 

Markkinoilla on saatavilla nykyään pressuhalleja edulliseen hintaan. Tällaiset kevyet tallit ovat myöskin hyvä ratkaisu, sillä ne suojaavat ajoneuvoa sateilta ja estävät lumen kertymisen ajoneuvon katolle. Huomioithan kuitenkin, että hallin kattoon ei pääse kertymään lunta, sillä painava lumikuorma voi rikkoa hallin rakenteet ja näin ollen vahingoittaa myös ajoneuvoasi.


Ajoneuvon tyhjentäminen ja siivous

Ihan ensimmäiseksi ajoneuvo kannattaa tyhjentää tavaroista - viedä kaikki ylimääräinen pois. Halutessa ajoneuvon patjat voi viedä lämpimiin sisätiloihin säilytykseen, ne pysyvät näin paremmin kunnossa. Myös kaasupullot tulee ottaa ajoneuvosta pois, jos auto viedään tiiviisti pakattuun halliin tai säilytysalueelle.

Asuinosan akut kannattaa irrottaa ja viedä lämpimään tilaan talven ajaksi, jotta akut eivät pääse jäätymään. Jos matkailuauton käynnistysakkua ei pääse lataamaan talven aikana, kannattaa sekin irrottaa tai vähintäänkin ottaa akunkengät irti.

Kun ajoneuvo on tyhjennetty, ajoneuvo kannattaa siivota ja pestä huolellisesti sekä sisältä että ulkoa. Ajoneuvon puhtaat pinnat estävät bakteerien ja homekasvuston kehittymistä.

Vesijärjestelmä

Yksi tärkeimmistä huomioitavista asioista on vesijärjestelmän tyhjennys ja muut vesijärjestelmään liittyvät toimenpiteet. Ajoneuvosta tulee tyhjentää vesisäiliö sekä avata kaikki sulut. Vesiputkistoissa on erillisiä sulkuja, joista putkiston voi tyhjentää ja kaikki sulut tulee aukoa. Sulkujen määrä ja olemassaolo riippuu täysin mallista, osassa malleissa on useampi sulku osassa ei ollenkaan.

Raikasvesijärjestelmän lisäksi ajoneuvosta tulee tyhjentää harmaavesisäiliö sekä kasetti-WC:n säiliö. Huomioithan, että osassa matkailuvaunuissa kasetti-WC:n huuhtelusäiliö on erillinen, joten sekin tulee tyhjentää. 

Uudemmissa ajoneuvoissa voi olla vedensuodatusjärjestelmä jonka suodattimen tyhjennys vaatii erityistä huomiota, suodatin tulee tyhjentää erikseen. Suodattimen voi korvata talveksi myös ohitusputkella, joka pitäisi olla ajoneuvon mukana.

Altaiden hajulukot saattavat myöskin jäätyä ja haljeta talvella, tämän estämiseksi hajulukkoon kannattaa kaataa viemärin kautta jäätymisenestoainetta, esimerkiksi tuulilasinpesunestettä tai jäähdytinnestettä.

Lämminvesivaraajan tyhjentäminen

Kalleimmat jäätymisvahingot johtuvat usein lämminvesivaraajan jäätymisestä. Sekä neste- että ilmakeskuslämmitteisissä ajoneuvoissa tyhjennys tapahtuu yleensä pakkasvahdin kautta, joka laukeaa ja tyhjentää varaajan automaattisesti kun lämpötila laskee ajoneuvossa muutaman lämpöasteen puolelle. Tyhjentäminen kannattaa kuitenkin tehdä itse, sillä näin varmistat että varaaja varmasti tyhjentyy.

Pakkasvahtia ei kuitenkaan aina ole ja silloin tyhjennysventtiili löytyy lattiasta lämmittimen läheisyydestä. Trumatic-malleissa, joissa lämmitin on sijoitettu näkyville esimerkiksi kaapin kylkeen, varaaja saattaa löytyä hyvinkin eri paikasta missä lämmitin sijaitsee - esimerkiksi vuoteen alta. Näissä malleissa valkoisen varaajan putkien lähdön kohdalla on pienet valkoiset korkit jotka ruuvaamalla auki varaaja tyhjenee. Tyhjentymisen voi varmistaa lopuksi kokeilemalla valuuko hanasta kuumaa vettä, huomioithan, että vesijärjestelmän pitää tällöin myös olla tyhjänä.

Vesijärjestelmän puhaltaminen paineilmalla

Kun vesijärjestelmä on tyhjennetty ja sulut avattu, kannattaa järjestelmään vielä puhaltaa paineilmalla, jotta järjestelmä saadaan täysin tyhjäksi. Helpoin tapa on käyttää paineilmakompressoria johon on kytketty ohutpäinen ilmapistooli, yleisin malli sopii suoraan suihkun letkuun kun suihkupään ruuvaa irti. Puhalluksessa ei tarvitse käyttää isoa painetta. Kuuntelemalla selviää milloin putkisto on tyhjentynyt, silloin korina putkissa loppuu ja lopulta ilma virtaa puhtaasti läpi. Puhaltamalla suihkun letkuun saa tyhjennettyä myös keittiön hanan.

Samalla kannattaa myös tyhjentää WC:n magneettiventtiili paineilmalla. Se tyhjennetään siten, että ajoneuvoon laitetaan virrat ja vesipumppu päälle, jonka jälkeen wc-istuimen huuhtelunappia painetaan samalla kun putkistoon puhalletaan paineilmaa. Puhalluksen jälkeen hanat voi jättää kiinniasentoon jos vesipumpulle ei ole erillistä kytkintä. 

Nesteiden pakkasenkestävyys

Matkailuajoneuvoissa on erilaisia nesteitä, joiden pakkasenkestävyys tulee tarkistaa. Näitä ovat nestekiertolämmityksen neste sekä matkailuautojen tuulilasinpesuneste ja jäähdytinneste.

Lisäksi täytyy huomioida, että matkailuautoon on tankattu talvilaadun dieselia, varsinkin jos tarkoitus on käynnistellä tai käyttää ajoneuvoa talven aikana. AdBlue-järjestelmällä varustetuissa autoissa olisi hyvä jos järjestelmän säiliö ei jäisi täyteen talven ajaksi, tämä kannattaa huomioida jo etukäteen syksyn reissuilla.

Älä unohda ilmanvaihtoa

Varmista, että ajoneuvon ilmanvaihto toimii säilytyksen aikana. Ajoneuvon peittäminen kokonaan on kiellettyä, mutta puolipeite on sallittua. Peitteitä käyttäessä täytyy huolehtia ettei peite ole kattoa vasten ja ilmanvaihto kattoluukkujen kautta esty. Matkailuajoneuvojen poistoilma tapahtuu nimittäin kattoluukkujen kautta - jos kattoluukut peittää, kertyy ajoneuvon sisään kosteutta ja seinät ovat pian homepilkkuja täynnä. 

Talven aikana ja jälkeen

Talven ajaksi ajoneuvojen sisälle on todella tärkeää laittaa vähintään kaksi kosteudenpoistajaa. Ne täytyy myös vaihtaa ajoittain, sillä ne keräävät hyvin kosteutta. 

Lisäksi ajoneuvon sisään kannattaa laittaa paristolla toimiva hiirenkarkoitin, jotta ikäviltä vierailijoilta säästytään. 

Lumenpoisto katolta tulee hoitaa niin että se rasittaa mahdollisimman vähän ajoneuvon kattorakenteita. Katolla ei kannata kävellä ja katolla oleminen tulee minimoida.

Talven jälkeen kannattaa ajoneuvo kosteusmitata. Vuosittaisen kosteusmittauksen teettäminen on hyödyllistä eikä sen tärkeyttä voi liikaa korostaa! 

Ota tästä talteen hyödyllinen muistilista:

 1. Ajoneuvon tyhjentäminen ja siivous
 2. Kaasupullot pois ajoneuvosta
 3. Asuinosan akut irti ja lämpimään
 4. Käynnistysakun tai akunkenkien irrottaminen
 5. Lämminvesivaraajan tyhjentäminen
 6. Raikasvesijärjestelmän tyhjentäminen, sulkujen avaaminen sekä paineilman puhaltaminen järjestelmään
 7. Kasetti-wc:n magneettiventtiilin tyhjentäminen
 8. Harmaavesisäiliön, kasetti-wc:n säiliön sekä kasetti-wc:n huuhtelusäiliön tyhjentäminen
 9. Vedensuodattimien poistaminen
 10. Hajulukkoihin jäätymisenestoainetta
 11. Nestekiertolämmityksen nesteen, tuulilasinpesunesteen sekä jäähdytinnesteen pakkasenkestävyys
 12. Talvilaadun dieselin tankkaaminen
 13. AdBlue-säiliön täyttöaste
 14. Ilmanvaihdon varmistaminen
 15. Kosteudenpoistajat
 16. Hiirenkarkoitin
 17. Lumenpoisto katolta
 18. Kosteusmittaus talven jälkeen

  Ladataan...

  Blogiartikkelit

  Tärkeitä linkkejä / sivukartta


  Toimipisteet


  ProCaravan © 2024 Kaikki oikeudet pidätetään