Rahoituskorko alkaen 0%

Lue lisää
  1. Etusivu
  2. Blogit
  3. Ajankohtaista
  4. Matkailuajoneuvo lapsiperheelle - vinkkejä ajoneuvon valintaan ja karavaanireissuille

Matkailuajoneuvo lapsiperheelle - vinkkejä ajoneuvon valintaan ja karavaanireissuille

19.8.2022

Ladataan...

Karavaanimatkailun suosio lapsiperheiden keskuudessa on viime vuosina kasvanut. Eikä ihme! Reissaaminen lasten kanssa ilman aikatauluja on rentouttavaa - ei paineita hotelliöiden varaamisesta, sillä oma yöpaikka liikkuu mukana, minne ikinä menetkin. Lyhyemmätkin viikonloppureissut on helppoa ja huoletonta tehdä matkailuautolla tai -vaunulla kun omat vuoteet kulkevat mukana. Mitä tulisi ottaa huomioon valitessasi asuntoautoa tai asuntovaunua lapsiperheelle? Mitä muuta tulisi ottaa huomioon lasten kanssa reissatessa? Vastaukset muun muassa näihin kysymyksiin saat lukemalla eteenpäin!

Asuntoauto vai asuntovaunu?

Usein ensimmäisenä pohditaan soveltuuko lapsiperheelle paremmin asuntoauto vai asuntovaunu? Tähän kysymykseen ei ole olemassa yhtä vastausta, sillä se riippuu perheen omista tarpeista ja siitä millaiseen käyttöön matkailuajoneuvoa ollaan hankkimassa?

Jos tarkoitus on pysyä pitempiäkin aikoja paikoillaan, voi asuntovaunu olla parempi ratkaisu - vaunun ja leirin voi jättää paikoilleen ja henkilöautolla voi tehdä kauppareissuja ja kierrellä lähiseudun nähtävyyksiä. Asuntovaunut ovat yleensä tiloiltaan väljempiä, sillä ohjaamo ei vie tilaa kuten asuntoautoissa. Lisäksi makuupaikkoja on yleensä saatavilla enemmän asuntovaunuihin kuin asuntoautoihin.

Jos taas tarkoitus on liikkua paljon paikasta toiseen, asuntoautolla liikkuminen voi olla vaivattomampaa - matkailuauto on heti valmiina lähtöön ja sillä pääsee liikkumaan helposti kapeillakin teillä. Matkailuautolla leiriytyminen on myös helppoa - se ei vaadi muuta kuin pysäköimisen oikeaan paikkaan. Usein koetaan, että matkailuautolla kynnys lähteä reissuun on matalampi, kun auto on heti valmiina lähtöön.

Mitä ominaisuuksia tulisi ottaa huomioon?


Makuupaikkojen määrä on yksi tärkeimmistä huomioitavista asioista, kun valitset asuntoautoa tai asuntovaunua lapsiperheelle. Lapsiperheiden kannattaa valita malli, jossa kiinteitä vuoteita olisi riittävä määrä, sillä väliaikaisen vuoteen kasaaminen pöytäryhmästä illasta toiseen, voi tuntua vaivalloiselta ja epäkäytännölliseltä.

Asuntovaunumallistoissa on useita kerrosvuodemalleja ja joihinkin malleihin voi lisävarusteena valita perinteisen kerrosvuoteen sijaan 3-kerrosvuoteen, jolloin saa helposti yhden makuupaikan lisää.

Puoli-integroituja ja täysintegroituja matkailuautoja on saatavilla laskettavilla ylävuoteilla. Alkovimallin matkailuautoissa on taas kiinteä ylävuode alkovissa. Osaan retkeilyautomalleista voi valita lisävarusteena nostokaton, jossa on makuupaikat kahdelle.

Matkailuautoa valitessa täytyy ottaa huomioon istumapaikkojen määrä. Matkailuautoissa useimmiten istumapaikkoja on neljälle henkilölle, mutta osaan matkailuautoista on saatavilla viides istumapaikka lisävarusteena. Lisäksi joissakin alkovimallin matkailuautoissa on istumapaikkoja jopa kuudelle.

Isofix-kiinnitykset ovat myös saatavilla matkailuautoihin lisävarusteena, joko yhdelle tai kahdelle istuimelle. Huomioitavaa on, että isofix-kiinnityksiä ei voida jälkiasentaa vaan ne tulee olla asennettuna valmiiksi tehtaalla.

Pohjaratkaisussa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että tilanjako, pöytäryhmä, säilytysratkaisut sekä keittiön ominaisuudet ovat sopivia juuri oman perheen tarpeisiin. Osassa malleissa lasten nukkumapaikat voidaan jakaa muusta tilasta erillisellä väliovella, jolloin lasten mentyä nukkumaan, vanhemmat voivat jatkaa rauhassa illanviettoa oleskelutilassa.

 

Matkailuajoneuvo ympärivuotiseen käyttöön?

Jos tarkoitus on reissata ympäri vuoden, tulee matkailuajoneuvoa valitessa kiinnittää huomioita ajoneuvon talviasuttavuuteen. Ota huomioon, että ajoneuvossa on:

1. Riittävä lämmitysjärjestelmä
2. Eristetty ja lämmitetty harmaavesisäiliö
3. Sisätiloihin sijoitettu raikasvesisäiliö

Voit lukea lisää aiheesta täältä.


Mitä lisävarusteita lapsiperheen asuntoautoon tai -vaunuun?

Lasten kanssa matkustaessa polkupyörät kannattaa ehdottomasti ottaa mukaan! Lähiympäristöön tutustuminen yhdessä pyöräillen on antoisaa ja mukavaa puuhaa koko perheelle. Tämän vuoksi polkupyöräteline on ihan ehdoton lisävaruste matkailuajoneuvoon. Vinkkejä polkupyörätelineen valintaan löydät täältä.

Aurinkoisella ilmalla on tärkeä suojata lapsia auringon paahteelta, siksi markiisi on tärkeä lisävaruste lapsiperheille. Markiisin alla on mukava istuskella ja ihailla edessä avautuvia maisemia. Lisätietoa markiisin valintaan löydät täältä.

Varsinkin pienten lasten vanhemmille, mikroaaltouuni voi olla tärkeä lisävaruste matkailuajoneuvoon. Mikroaaltouunissa lämmittää nopeasti lasten ruoat ja maidot. Useisiin ajoneuvoihin mikro on tilattavissa lisävarusteena ja joihinkin malleihin mikron voi asentaa myös jälkikäteen.

Jos pysyt pidempiä aikoja paikallaan ja kaipaat leriytymiseen lisää tilaa, etuteltta on silloin täydellinen valinta. Vinkkejä etuteltan valintaan löydät täältä.


Ota siis huomioon nämä asiat valitessasi matkailuajoneuvoa lapsiperheelle:

1. Kumpi sopii parempiin perheen tarpeisiin asuntoauto vai asuntovaunu?
2. Kuinka monelle makuupaikalla on tarve?
3. Kuinka monta istumapaikkaa tarvitaan?
4. Millainen pohjaratkaisu palvelee parhaiten?
5. Onko tarve ympärivuotiseen käyttöön?


Mitä kannattaa ottaa huomioon lasten kanssa reissatessa?

 Jos tarkoitus on ajaa pidempiä matkoja, kannattaa etukäteen miettiä kuinka lapset saa viihtymään automatkoilla. Mukaan kannattaa pakata esimerkiksi kirjoja, piirustusvälineitä, matkapelejä ja älylaite, videoita ja äänikirjoja varten. Pienet matkaeväät piristävät aina matkustaessa (niin lapsia kuin aikuisiakin).


Jotta leiriytyminen olisi mahdollisimman sujuvaa, kannattaa mukaan ottaa vati, jossa voi tarvittaessa puhdistaa jalat sekä kengille oma säilytyslaatikko, jota voidaan säilyttää ajoneuvon alla. Näin sisätiloihin ei siirry kenkien ja jalkojen mukana hiekkaa ja likaa, lisäksi sisätiloista vapautuu tilaa kun kengät eivät ole tiellä.

Lapsiperheessä likapyykiltä ei voida välttyä. Kannattaa varata mukaan pyykinpesuainetta - pyykinpesu onnistuu ainakin leirintäalueilla ja itsepalvelupesuloissa. Pätkä narua on hyvä olla myös mukana, sen saa tarvittaessa kiinnitettyä ulos pyykkinaruksi - siinä kuivuu niin pyykit kuin märät pyyhkeet ja uimapuvut.

Matkailuauton pitäminen siistinä on helppoa, kun mukaan ottaa varsi-imurin. Akku kestää helposti koko reissun ajan, koska imuroitava ala on niin pieni. Lisäksi kosteuspyyhkeillä on helppo ja nopea pyyhkiä pintoja.

Karavaanimatkailu on antoisaa ja ikimuistoista lasten kanssa - reissuista riittää muisteltavaa jälkikäteen. Matkantekoon kannattaa varata aikaa ja nauttia karavaanimatkailun tuomasta vapaudesta - pysähtyä silloin, kun matkalta löytyy jotain kiinnostavaa. Koskaan ei tiedä, millaiseen seikkailuun karavaanimatka viekään!

 

Tutustu ProCaravanin valikoimaan täältä ja löydä perheellesi sopiva matkailuajoneuvo!

 

Blogiartikkelit

Tärkeitä linkkejä / sivukartta


Toimipisteet


ProCaravan © 2024 Kaikki oikeudet pidätetään